Història del Ball Esportiu al nostre pais

L’any 2002, en l’àrea de Ball Esportiu i de Competició Estil Internacional, 15 Clubs inscrits al Registre d’Entitats Esportives del Consell Català de l’Esport varen constituir la Unió de Clubs de Ball Esportiu de Catalunya (UCBEC), pas previ per a formar la federació

20/1/2019


HISTÒRIA DEL BALL ESPORTIU AL NOSTRE PAÍS.

L’any 2002, en l’àrea de Ball Esportiu i de Competició Estil Internacional,  un total de 15 Clubs inscrits al Registre d’Entitats Esportives del Consell Català  de l’Esport de la Generalitat de Catalunya varen constituir la Unió de Clubs de Ball Esportiu de Catalunya (UCBEC).  La UCBEC es va crear com a estructura de transició necessària abans que l’Administració no ens reconegués com a Federació. 

Història del Ball Esportiu al nostre pais | Federació Catalana de Ball Esportiu

El Ball Esportiu ja era practicat al nostre país a mitjans dels anys trenta, essent Barcelona la seu més important.

Després hi ha un llarg parèntesi i ja en la dècada dels 80 es torna a introduir. Un altra vegada es comença a Barcelona i es va ampliant a la resta de Catalunya. Després també s’estén a la resta de comunitats autònomes per aquest ordre: València, Aragó, Galícia, Madrid i Illes Balears.                   

A principis dels 90, s’organitzen les primeres competicions a nivell nacional, puntuables per al rànquing, en les que hi participen entre 50 i 70 parelles, majoritàriament de Catalunya. Aquest nombre es va incrementant cada any, arribant en alguns esdeveniments fins a les quasi 500 parelles.

L’any 2001, s’introdueix el Ball Country, practicat de forma individual i en línia, a la província de Girona, des d’on s’estén a la resta de Catalunya, en la seva vessant més popular de ball social. 

L’any 2004 les especialitats de Line Dance i Country Western Dance queden integrades dintre de la UCBEC com a disciplina, juntament amb la disciplina de Estil Internacional.

A Catalunya existeixen referències de la pràctica del Ball Esportiu que es remunten als anys 30, quan el 23 de maig de 1.935 es va realitzar el Primer Campionat Oficial de Catalunya i Primer Gran Premi de la Generalitat, en el Gran Price de Barcelona.

Des de llavors, el Ball de Saló ha anat evolucionant fins a convertir-se en el que avui es coneix com a Ball Esportiu, amb la incorporació de més disciplines, on l’ensenyança, la pràctica i l’entrenament està subjecte a normes i rutines, com a qualsevol altra activitat esportiva, estant Catalunya la capdavantera en la seva implantació, arrel de l’estat, mantenint el lideratge, tant en el nombre d’esportistes com en l’alt nivell dels mateixos. 

Història del Ball Esportiu al nostre pais | Federació Catalana de Ball Esportiu

Finalitzada l’etapa com a Unió de Clubs, el 13 de setembre del 2007, amb l’assistència dels representants dels clubs fundacionals i dels clubs adherits, es va dur a terme l’acte fundacional de la federació, amb la qual cosa Catalunya es va constituir amb la primera Federació de Ball Esportiu a l’Estat espanyol, essent reconeguda legalment per la Secretaria General de l’Esport del Consell Català de l’Esport, amb data 14 de març de 2008.


la primera Federació de Ball Esportiu de l´estat

Federació Catalana de Ball Esportiu
C/Viladomat 184 - 186 Esc. A 1r. 3a.
08015 - Barcelona
Tel. +34 934.538.020
Fax +34 934.518.060
correu electrònic

Contactar

Informació general

Avís legal

Política de cookies