castellano | english | català
El conseller Berni Álvarez presideix la presentació del "Protocol marc de protecció d´infants i adolescents davant les violències en l´àmbit esportiu" i la Guia breu "Esport segur"
10/9/2024
El conseller Berni Álvarez presideix la presentació del "Protocol marc de protecció d´infants i adolescents davant les violències en l´àmbit esportiu" i la Guia breu "Esport segur"
El conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha presentat avui el “Protocol marc de protecció d´infants i adolescents davant les violències en l´àmbit esportiu” i la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”. Dues noves eines “molt potents” per al sector, elaborades pel Departament d’Esports amb l’objectiu de garantir espais segurs per a la pràctica esportiva tant a la població infantil com a persones adultes.
Durant l’acte, celebrat al CAR de Sant Cugat amb la presència de més de 150 persones del sector esportiu català, el conseller ha assegurat que els dos documents són “eines molt potents” i ha apel·lat a la “responsabilitat del teixit esportiu català per fer-la servir” al costat de l’administració.
Berni Álvarez ha afegit que és necessari que clubs, federacions, consells esportius, Ajuntaments i altres entitats tinguin clars aquests instruments i “l’aprofitin i li donin la importància que es mereix”.
El “Protocol marc de protecció d´infants i adolescents davant les violències en l´àmbit esportiu”, elaborat pel Consell Català de l’Esport i la Fundació Vicki Bernadet, neix amb la finalitat de tenir mecanismes que garanteixin la protecció d’infants i adolescents davant situacions de violència i de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius.
Tal com ha explicat Pilar Polo, responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, la creació d’aquest protocol marc respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, la qual estableix en l’àmbit de l’esport la necessitat de comptar amb protocols d’actuació enfront d’indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència, i també la necessitat de comptar amb la figura del delegat o delegada de protecció per assessorar i ajudar a aconseguir el funcionament correcte d’aquests protocols.
El document relaciona les diferents tipologies de violència que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu i aborda com aplicar accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent.
Els objectius generals del protocol són: establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació amb situacions de violència que es puguin donar durant la pràctica d’activitats fisicoesportives, o que siguin conegudes en aquest àmbit; promoure el bon tracte integral a infants i adolescents en l’àmbit esportiu; dotar el personal, les entitats o els organismes d’uns circuits d’intervenció àgils que permetin actuar amb la diligència deguda en casos de violència, i incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.
El Protocol és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents.Les entitats esportives hauran d’adaptar el protocol marc a les seves característiques pròpies i fer-ne difusió per què totes les persones vinculades que tinguin contacte amb menors el coneguin i ratifiquin.
Trencar el silenci sobre la violència sexual en l’esport
Pel que fa a la guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, es tracta d’un document que actualitza la guia publicada el 2020 pel Consell Català de l’Esport amb la col·laboració de la Universitat de Vic, i exposa de manera planera i visual el paper clau de les entitats esportives per conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius.
Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l’Esport, ha exposat que la guia explica les diverses formes en què es manifesta la violència sexual i proposa actuacions que les entitats poden dur a terme tant per prevenir i detectar casos com per reaccionar-hi. La voluntat és trencar el silenci i revertir la sensació de tabú sobre aquest tema, i de saber com intervenir quan es produeixi una acció violenta que afecti homes, dones o joves esportistes.
Durant l’acte, també hi han intervingut el secretari general del Departament d’Esports, Abel García, així com representants d’entitats i organismes vinculats a aquest àmbit. Així, Rosa Llorens, especialista en igualtat en l’esport, ha exposat el model que s’aplica al BM Granollers; Araceli Jorba, mossa de la Unitat Central de Proximitat i Atenció a la Ciutadania del cos de Mossos d’Esquadra, ha donat eines i recursos del Pla de prevenció de l’activitat física i l’esport, i Susanna Soler, coordinadora del grup de recerca GISEAFE i professora de l’INEFC Barcelona, ha parlat sobre la relació entre espais segurs i igualtat i equitat.
Federació Catalana de Ball Esportiu
C/Viladomat 184 - 186 Esc. A 1r. 3a.
08015 - Barcelona
Tel. +34 934.538.020
Fax +34 934.518.060
correu electrònic